Geen feestjes door Corona? Gerard Palts bedacht de oplossing!

Apeldoorn – Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw. Het is een tegeltjeswijsheid die Gerard Palts (38) zal onderschrijven. Toen zijn agenda door de coronacrisis leeg raakte, kwam zijn vrouw op het idee om vanuit een omgebouwde bus optredens te gaan verzorgen. Sinds juni heeft de Apeldoornse volkszanger al honderden zogenoemde stoepfeestjes verzorgd. “Ik heb nooit eerder zo’n dankbaar publiek gehad.”

Door Bert Nijenhuis

Zelfstandige ondernemers die de coronacrisis willen overleven, moeten creatief zijn. Het is een veelgehoorde redenering tijdens een lockdown, maar hoe doe je dat in een anderhalvemetersamenleving? “Toen mijn vrouw zag dat artiesten optredens op afstand gingen geven bij verzorgingshuizen, begon er bij haar een lampje te branden”, licht Palts zijn succesvolle concept toe. “Ik kan geen beroep doen op overheidssteun, maar onze schoorsteen moet toch roken.”

Bossche Bollen

Die schoorsteen rookt na een kleine investering als nooit tevoren. “Een bus had ik al. Daarmee reden mijn vrouw en ik altijd al naar optredens, waar zij vervolgens het geluid deed. Toevallig had ik net een klein geluidssetje aangeschaft voor optredens in skyboxen. Weggegooid geld, dacht ik nog toen de coronacrisis begon. Het setje bleek echter precies in de bus te passen. Alsof het zo moest zijn!” Na een aarzelend begin, werd Palts gaandeweg overstelpt met boekingen voor stoepfeestjes. “Voorheen trad ik vooral in het weekeinde op, maar nu ook vaak doordeweeks. Geen optreden is hetzelfde. De ene keer sta je voor studenten, de volgende keer op een bedrijfsfeestje, of bij een emotioneel afscheid van een schooljuf. De reacties zijn overweldigend. Mensen die in de put zaten, zeiden er na een stoepfeestje weer tegen te kunnen. Ik krijg ontzettend veel hartverwarmende reacties en berichtjes na een optreden. In Den Bosch kregen we na afloop zelfs Bossche Bollen mee naar huis.”

Avondklok

De vrouw van Palts doet naast het geluid en de boekingen ook de planning, wat tegenwoordig een nauwkeurig werkje is. “Zij berekent precies hoeveel tijd we nodig hebben om voor de avondklok weer thuis te zijn. Ze zorgt ervoor dat we altijd twintig minuten speling hebben. Gelukkig maar, want we hadden onlangs vertraging door een ongeval op de weg. Twee minuten voor negen waren we thuis, net op tijd.” Een stoepfeestje duurt standaard twintig minuten en voldoet aan de richtlijnen van het RIVIM. “Er zijn wel eens buren die de politie bellen, maar alle agenten die een kijkje zijn komen nemen, waren vol lof.”

Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook een tegeltjeswijsheid die opgaat, want het concept van Palts vindt veelvuldig navolging. “Ik was de enige vis in een grote vijver. Dat is nu voorbij, maar erg vind ik dat niet. Ik gun iedereen zijn boterham.” De zanger van nummers als ‘Jongen Van De Handel’ en ‘Jij Bent Een Golddigger’ zegt door te gaan met stoepfeestjes als de coronacrisis voorbij is. “Zeker doordeweeks. In de weekeinden hoop ik natuurlijk ook weer in zalen te kunnen optreden.”

Bron: Nieuwsblad De Stedendriehoek

×