Gerard Palts blaast nummer ‘Sientje’ nieuw leven in

Apeldoorn – Wat hebben stylist Roy Donders, Flikken Maastricht en café Sientje gemeen? De fans weten dat de gemene deler Gerard Palts heet. Het genoemde café bezong de Apeldoornse volkszanger alweer vijf jaar geleden. De kroeg is inmiddels gesloten, maar het nummer is nieuw leven ingeblazen. Het is een ode aan het uitgaansleven geworden, onder de titel ‘Ik Ga Vanavond Weer Stappen’.

Door Bert Nijenhuis

Het was ook tijdens het stappen dat Palts voor het eerst op een podium zong. “Ik hield er gelijk een boeking aan over. Ik heb toen via Marktplaats een zangsetje gekocht en ben daarmee gaan optreden.” Het vaakst deed Palts dat bij café Sientje. Om iets terug te doen stelde hij collega Frank van Etten voor een tekst over de Apeldoornse kroeg te schrijven. Meezinger Sientje zette die de zanger definitief op de kaart. “Ik treed nu ook vier keer per jaar op in Turkije en Spanje. Een reisorganisatie reserveert dan een hotel waar 250 gasten vanuit Nederland mee naartoe gaan. Verschillende artiesten treden op en ik verzorg het middagprogramma.”

Nadat ‘Jongen Van De Handel’ te horen was in de realitysoap van Roy Donders, die erbij vertelde dat het zijn favoriete nummer is, kwam de carrière van Palts in een stroomversnelling. “Ik was met de familie in Disneyland Parijs toen ik werd gebeld met de mededeling dat een oud nummer van mij in de iTunes-hitlijst was binnengekomen. Dat kwam doordat Jongen van de handel te horen was in de realitysoap van Roy Donders, die erbij vertelde dat het zijn favoriete nummer is. De telefoon stond vervolgens roodgloeiend.” Ook bij toeval verscheen Palts in de serie Flikken Maastricht. “Ze vroegen of mijn foto’s en website gebruikt mochten worden voor het personage ‘zanger Rafael’. Ik vond het prima en dat leverde weer extra boekingen op.”

Serious Request, TV Oranje, Shownieuws; Palts heeft over media-aandacht niet te klagen. “Ik sta er heel nuchter in en hoef echt niet beroemd te worden. Ik kan zo prima mijn brood verdienen. Door de week ben ik huisvader en in de weekenden treed ik op, mijn vrouw doet dan het geluid. De rest van het jaar zijn in principe alle weekenden alweer volgeboekt.”

Gerard Palts heeft van ‘Ik Ga Vanavond Weer Stappen’ een doosje cd-singles laten persen. “Om bij optredens te verkopen. Daarnaast gaat alles tegenwoordig via streams en downloads. Een album uitbrengen kan al helemaal niet meer uit. Zoiets kost je 15000 euro en dat verdien je nooit terug.” Op de radio is Palts onder meer te horen bij Radio NL en Radio Oranje. “De Hilversumse zenders draaien geen levensliederen meer. Als je er eens iets Nederlandstaligs hoort, is het popmuziek van Nick & Simon of Jan Smit.”

Bron: Apeldoorns Stadsblad